A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Литвинівська гімназія Жашківської міської ради Чекркаської області
Жашківської міської ради Черкаської області

9 листопада - День української мови та писемності

Дата: 12.11.2019 19:52
Кількість переглядів: 145

9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997-го. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.

За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця - послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.

У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. 

Сьогодні в Литвинівському ЗЗСО І-ІІ ступенів відбулося свято до Дня української мови та писемності. Учні мали змогу почути інформацію про виникнення свята, почути вірші відомих українських поетів та чудові пісні про нашу милозвучну українську мову. Свято підготували та провели вчитель української мови Вініцька Т.М. та вчитель музики Величко О.І.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора